Predispozitia genetica pentru boala celiaca

Predispozitia genetica pentru boala celiaca

Astazi vom discuta despre predispozitia genetica pentru boala celiaca. Boala celiaca este o afectiune a intestinului subtire in care sistemul imunitar are o reactie anormala atunci cand persoana bolnava consuma alimente cu gluten. In cazul acestor persoane, sistemul imunitar ataca si distruge vilii intestinului subtire.

Fara exceptie, atat barbatii cat si femeile pot fi in egala masura predispusi la a face boala celiaca. De asemenea, nu are importanta varsta, pentru ca boala se poate manifesta atat la copii cat si la adulti.

Ce este important de retinut este ca acesta boala are si o latura genetica care face ca, in cazul persoanelor care au un membru al familiei diagnosticat deja cu boala celiaca, riscul de a face aceasta boala sa fie mai mare.

>>DIAGNOSTICUL DE BOALA CELIACA – UN NOU INCEPUT, O NOUA VIATA!

Vaccinul pentru celiachie

Astfel, boala celiaca poate fi transmisa de la o generatie la alta. Specialistii in domeniu afirma ca in cazul in care un membru al familiei este diagnosticat cu boala celiaca  probabilitatea este la 1 la 20 ca o ruda de gradul intai (parinte, copil, frate) sa dezvolte aceasta boala. In cazul unchilor si a matusilor, adica in cazul rudelor de gradul 2, situatia se schimba, probabilitatea fiind de 1 la 39.

Conform medicului Alessio Fasano, predispozitia genetica joaca un rol important, iar recent s-au inregistrat progrese considerabile in identificarea genelor care sunt responsabile pentru predispozitia la boala celiaca.

Cercetatorii au aratat ca boala celiaca este asociata cu genele HLA clasa II si anume HLA-DQ2 si HLA-DQ8. Aproximativ 95% dintre pacientii cu boala celiaca au fost pozitivi la HLA-DQ2, iar la restul de pacienti a fost prezenta gena HLA-DQ8.

Cu toate acestea, alela HLA-DQ2 este comuna si este prezenta la aproximativ 30% din persoanele caucaziene. Astfel, prezenta acestor gene este o conditie necesara pentru dezvoltatea bolii, dar nu este suficienta, riscul estimat fiind de numai 36-53%.

Societatea Europeana  de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie pentru Copii si Adolescenti (ESPGHAN)  propune urmatoarele criterii de diagnosticare a bolii celiace fara a face biopsie:

  1. Semne si simptome sugestive de boala celiaca.
  2. Nivelurile anticorpilor de tip anti-transglutaminaza mai mult de 10 ori mai mare decat limita superioara a valorilor normale.
  3. Teste de confirmare pozitive ale anticorpilor anti-endomisium-IgA (EMA).
  4. Prezenta genelor HLA-DQ2 sau HLA-DQ8.

In concluzie, pacientul trebuie sa aiba  in primul rand o predispozitie genetica pentru aceasta boala, iar apoi ceva din mediul sau devine factorul declansator care face ca boala sa fie activa.

Monitorizarea bolii celiace | Analize dupa diagnosticul de celiachie

Care sunt factorii declansatori ai bolii celiace:

Stimulii care pot provoca aceasta reactie anormala a sistemului imunitar pot fi:

  • stresul fizic, cum ar fi o interventie chirurgicala;
  • schimbarea dietei prin trecerea la o dieta saraca in grasimi, deoarece aceasta implica, de obicei, consumul predominant al unor alimente pe baza de grau;
  • stresul emotional sever;
  • o infectie bacteriana sau virala.

Combinatia dintre predispozitia genetica si un stimul extern duce la aparitia bolii celiace.

Boala celiaca a fost mult timp o necunoscuta, dar studiile efectuate in ultimul timp ne arata ca, de fapt, aceasta afectiune este destul de raspandita.

Studiile efectuate de cercetatori ne-au oferit mai mare intelegere a prevalentei sale, a diagnosticului si a patogenezei, fapt care a sprijinit dezvoltarea unor noi abordari terapeutice in schema de tratament a bolii celiace.

Astfel, o mai buna intelegere a  mecanismelor care guverneaza manifestarea  intolerantei la gluten, impreuna cu dieta fara gluten, testele si tratamentul medical au inceput sa aiba un rol important in managementul pacientilor cu boala celiaca si alte tulburari legate de gluten.

Referinte

Te-ar mai putea interesa si:

Comentarii 1

  1. Pingback: Intoleranta la gluten ar putea fi declansata de un virus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *