boli intoleranta la gluten

Suferi de una dintre aceste boli? Ai putea avea intoleranta la gluten!

Intoleranta la gluten (boala celiaca) este o afectiune raspandita din ce in ce mai des in ultimii ani. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar ataca celulele intestinale, ca raspuns la prezenta glutenului in intestin.

banner-magazin-celiaci

Glutenul, care se gaseste in proteina din grau, orz sau secara, provoaca aceasta tulburare autoimuna la persoanele sensibile si poate distruge, in cele din urma, celulele mucoasei intestinului subtire.

Sensibilitatea la gluten se manifesta sub forma de dureri de cap, oboseala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, iar intoleranta la gluten poate duce la osteoporoza, infertilitate, migrene, diabet zaharat tip 1, boli tiroidiene etc..              

Diagnosticarea bolii celiace se face cu ajutorul unui specailist pentru ca, de cele mai multe ori, simptomele pot imita alte afectiuni, precum sunt sindromul de colon iritabil sau infectiile intestinale. Un test de sange, urmat de o biopsie intestinala poate determina daca suferiti sau nu de boala celiaca. Ulterior, doctorul va poate indica daca este necesar sa tineti o dieta fara gluten si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati.              

Boli asociate cu intoleranta la gluten

Exista anumite afectiuni care pot coexista cu boala celiaca sau chiar sa fie declansate de aceasta. Printre acestea se numara: 

  1. Anxietatea
  2. Infertilitatea
  3. Migrena
  4. Boli tiroidiene
  5. Depresie
  6. Cancer intestinal
  7. Osteoporoza
  8. Sindromul Turner
  9. Dermatita herpetiforma
  10. Artrita idiopatica juvenila
  11. Neuropatie periferica
  12. Diabetul de tip 1
  13. Sindromul Down
  14. Boli ale ficatului
  15. Boala Sjogren
  16. Sindromul Williams               

Daca nu suferiti de aceste boli insa aveti anumite simptome asociate cu boala celiaca / intoleranta la gluten, va recomand sa va faceti testul online pentru depistarea intolerantei la gluten.

Prin urmare, daca ati fost diagnosticat cu boala celiaca, discutati cu medicul specialist pentru a stabili daca sunt necesare realizarea unor serii de analize care va pot ajuta sa depistati daca aveti si alta afectiune sau predispozitie pentru anumite boli. Preventia este intotdeauna cea mai buna solutie, nu-i asa? 

Sursa foto

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *