Reteta creata de Ruxandra | gourmandelle.com/ro
Continuam seria de retete de paine fara gluten la masina de paine cu cea mai simpla reteta de paine fara gluten – paine fara gluten alba, pufoasa. Pentru aceasta reteta am folosit masina de paine Tefal Pain & Delices care are trei programe speciale pentru produse fara gluten. Mai mult, cartea de retete a masinii contine retete de paine fara gluten la care a fost folosita faina Schar, asadar riscul ca painea sa nu va iasa este minim.
Reguli generale
Inainte de a face o reteta la masina de paine, trebuie sa tineti cont de cateva principii de baza. Pentru mine a fost prima oara cand am folosit o masina de paine, ceea ce a dus si la un mic accident cu prima reteta, pe care vi l-am povestit aici ca sa nu patiti si voi la fel. 🙂 Inainte de aceste retete finale reusite am facut mai multe greseli care insa m-au ajutat sa perfectionez retetele si sa ajung in final la rezultatele dorite. Asadar, iata ce trebuie sa stiti pentru a face o paine fara gluten perfecta la masina de paine:
1. Nu toate premixurile de faina se comporta la fel. Asadar, daca folositi un alt premix sau mixuri proprii create din diverse tipuri de faina fara gluten, exista riscul destul de mare sa nu va iasa retetele. Veti putea avea nevoie de ajustari si incercari pentru a face niste retete reusite cu alte mixuri de faina.
2. Folositi numai programele speciale pentru paine fara gluten. In cazul acestei masini de paine, programele sunt 1, 2 si 3.
3. Cunoasteti care este consistenta ideala a aluatului. Vedeti imaginea de mai jos. Pentru prajituri este ok cel „Prea moale”, insa pentru paine este recomandata consistenta din mijloc.
4. Pentru paine, folositi Mix It Universal, Mix Rustic sau Mix B. Pentru dulciuri – Mix C. Farina nu este recomandata pentru paine, ci mai mult o puteti folosi la paste de casa, ingrosat supe, clatite, checuri, in general la retete mai simple. De asemenea, tineti cont de faptul ca fiecare faina se comporta diferit la coacere. De exemplu, am observat ca Mix Rustic are nevoie de mai multa apa, Mix It Unniversal de mai putina, iar Mix B de un raport 1:1 apa-faina.
5. Nu adaugati prea multa drojdie. Respectati cantitatile din retete. In general, maxim 2 lingurite de drojdie uscata la o paine de 1kg. In cazul in care adaugati mai mult, patiti ca mine, painea va da pe dinafara in masina, se va arde si apoi va face implozie – gaura in mijloc.
6. Amestecati ingredientele inainte de a le baga in masina. Desi retetele din cartea cu retete va recomanda sa puneti faina in masina si apoi sa turnati lichidele peste, lasand masina sa amestece, nu va recomand acest lucru. Poate la retetele cu gluten se descurca bine, insa faina fara gluten are o alta consistenta si riscati sa va ramana pe fund faina necoapta si neamestecata. Asadar, turnati toate ingredientele intr-un bol mare si amestecati cu o lingura (nu trebuie perfect amestecat – maxim 1 minut). Abia apoi turnati amestecul in cuva masinii de paine.
7. Obligatoriu cerneti faina inainte. Faina fara gluten are o consistenta diferita fata de cea cu gluten. Probabil ati observat ca scartaie la atingere si se face foarte usor cocoloase, asadar pentru a face prajituri si paine cu o textura perfecta de fiecare data, este bine sa cerneti faina inainte.
8. Faina fara gluten este foarte alba, asadar si painea fara gluten rezultata va fi foarte alba. Este normal. Nu inseamna ca nu este coapta. Chiar si crusta aceea alba va fi crocanta. Daca doriti sa faceti o paine mai colorata, puteti folosi Mix Rustic sau puteti adauga diverse condimente in compozitie (ex. turmeric pentru o nuanta aurie).
9. Nu ridicati capacul in momentul coacerii! Da, o sa fiti curiosi insa rezistati tentatiei, altfel riscati sa vi se turteasca toata painea. Va zic din proprie experienta…Puteti sa va uitati cum amesteca, in prima parte a programului, insa cand a trecut la partea de coacere nu mai umblati.
Reteta de paine fara gluten alba, pufoasa – la masina de paine
Ingrediente:
- 420g faina fara gluten Mix B – Schar
- 420ml apa
- 2 lingurite drojdie uscata fara gluten – Schar
- o lingurita sare
Instructiuni:
Cerneti faina fara gluten intr-un bol mai mare. Adaugati drojdia uscata si apa. Amestecati cu o lingura timp de un minut. Nu trebuie sa fie perfect amestecat. Adaugati sarea. Turnati amestecul in recipientul detasabil din masina de paine (nu uitati, sa aiba piciorusul montat – cel care amesteca – inainte de a turna aluatul). Inchideti capacul si selectati programul 1. Apasati Start. Daca doriti sa adaugati seminte – ex. seminte de susan – le puteti adauga la primul semnal sonor al masinii (cand termina cu partea de amestecat).
Concluzii:
- Este o paine rapida si foarte simpla.
- Textura este foarte pufoasa, exact ca cea de la painile albe cu gluten din comert.
- Painea rezista foarte bine tinuta la frigider. Recomand sa o tineti in punga cu ziploc. Nu se intareste foarte tare, odata scoasa la temperatura camerei sau bagata putin la cuptor pentru a fi incalzita, isi revine imediat.
- Desi este foarte alba in partea superioara, are o crusta crocanta placuta.
- Puteti adauga si seminte in aceasta reteta – ex. seminte de susan.
- S-a copt uniform.
- Nu este deloc sfaramicioasa, ba din contra, este elastica (vedeti GIF-ul de mai sus).
- Este ideala pentru sandvisuri.
Comentarii 25
Dacă nu am mașină pentru pâine ,cum o pregătesc ? Mulțumesc !
Author
Reteta este pentru masina de paine. Puteti incerca si fara dar nu e garantat ca o sa va iasa.
Iese foarte bine și la cuptor.
Ne puteti lasa un model de masina de paine care sa fie buna si pentru retetele fara gluten ? Va multumesc anticipat
Urmeaza sa imi cumpar insa nu ma pot hotara ce model ar fi mai potrivit..
Apa trebuie să fie călduță?Stiam ca drojdia nu trebuie să se atingă de apă, cum se procedează mai exact?
Author
Apa la temperatura camerei. Nu e nicio problema daca drojdia se atinge de apa, din contra, unele retete de paine cer dizolvarea drojdiei in apa.
Linguriță înseamnă măsura cea mică a instrumentului de măsurare a mașinii Tefal?
Ce marca de masina de paine recomandati va rog?
Cat dureaza prepararea acestei paini? Am folosit programul fara gluten al masinii de paine (moulinex) si dureaza doar 2 h 20 min. Mi se pare putin… inca se coace, deci nu stiu rezultatul…
Am urmat întocmai pașii din reteta,de ce la mijloc ă rămas putin necoapta pâinea?
Dupa aceasta reteta, painea ramane necoapta la mijloc.
Cantitatile sunt pentru painea de 500g sau de 750g?
O reteta la mix it dunkel, mix it rustico,daca se poate?
Sunt încăpătoare ca diabetica si dereglare hormonala a tiroidei si suprarenalelor. Nici ficatul nu a fost scutit de probleme cu atât mai mult și pancreasul. Medicul a spus să ocolesc glutenul. Incerc sa vad ce-mi trebuie pentru paine. Am masina de facut pâine Gorenje. Mă poate îndruma cineva ?
Am respectat reteta si toate instructiunile. Painea a ramas putin necoapta si se sfarama. Nu poate fi taiata. Ce-i lipseste?
Ne puteți spune ce durata are programul de la mașină dvs? Am încercat pe programul de pâine fără gluten și a rămas necoapta.
Si eu sunt interesata cât durează programul.
Si la noi…a ramas painea necoapta ….doar coaja a fost foarte buna. De ce🤔
Pîinea fără gluten se coace mai greu, nu aveți program fara gluten la mașină?Trebuie un program mai lung ptr copt.,.
A iesit super!!!!am adaugat o lingura de ulei de masline si am amestecat cu mixerul ingredientele. Super postare!
Bina ziua, am facut painea,la aparat, dupa reteta dv. Un deliciu a iesit, magnifica.Multumesc pentru reteta, foarte multa faina am aruncat pe alte retete care nu au iesit.
Mulțumesc pentru sfaturi! Au dat roade și mi-a reușit pâinea foarte bine. Eu am pus și semințe de in, chia și floarea soarelui, a ieșit foarte gustoasă.
Ati pus de la inceput semintele?
Buna😊
Am incercat de 2 ori dupa aceasta reteta. Am respectat intocmai totul, cu ingredientele puse in ordinea data, amestecate inainte intr-un bol, apoi puse in cuva de la aparat, singura diferenta fiind ca la aparatul meu Tefal, orogramul pentru painea fara gluten e nr. 9. La nr. 1 e program pentru baghete. De 2 ori painea a iesit necoapta in interior, foarte lipicioasa. Ca si culoare arata f bine si interior si exterior. Am cantarit painea gata facuta si avea doar putin peste 600 g si ar fibtrebuit sa iasa la 1 kg. Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog?
Faina folosita a fost Mix B de la Schar.
Cred ca problema atunci cand ramane lipicioasa/necoapta in mijloc este lipsa uleiului. Incercati sa adaugati si 30- 40 ml de ulei (floarea soarelui sau masline).
Eu am uitat sa adaug la un moment dat si a iesit lipicioasa la mijloc.
Sper sa ajute informatia.