boala celiaca si sindromul colonului iritabil

Boala celiaca si sindromul colonului iritabil | Diferente si asemanari

Afla care sunt diferentele si asemanarile dintre boala celiaca si sindromul colonului iritabil, in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Potrivit unui studiu realizat in anul 2013, peste 16% din persoanele cu boala celiaca sunt diagnosticate gresit ca avand sindromul colonului iritabil (IBS), inainte de a primi in cele din urma un diagnostic corect de boala celiaca.

Se pare ca tendinta este de a diagnostica simptomele pacientilor ca fiind sindromul de colon iritabil si de a se concentra pe tratamente standard pentru aceasta afectiune. Astfel, cercetatorii au descoperit ca 28% dintre pacienții cu boala celiaca au fost tratati anterior pentru sindromul colonului iritabil in timp ce doar 9% dintre pacientii din grupul de control au primit acest tratament.

Autorii studiului afirma ca: „Multe dintre diagnosticele de sindrom de colon iritabil puse in ultimul an au fost stabilite inainte de diagnosticul de boala celiaca si se remarca  o crestere clara cazurilor de sindrom de colon iritabil in ultimii 10 ani.”

Ce trebuie sa stim despre boala celiaca si sindromul colonului iritabil?

1.Boala celiaca afecteaza intestinul subtire, pe cand sindromul colonului iritabil afecteaza colonul.

Boala celiaca este o boala autoimuna digestiva care afecteaza intestinul subtire, provocand aparitia fenomenului de malabsorbtie astfel incat aceste persoane nu mai pot retine nutrientii din alimente. Persoanele care au boala celiaca nu pot tolera o proteina numita gluten, care se gaseste in grau, secara, orz .

Sindromul de intestin iritabil (IBS) afecteaza pana la 15% din populatie. Persoanele cu sindromul colonului iritabil pot avea episoade diareice sau de constipatie sau o combinatie intre cele doua. In plus acestea prezinta si  alte simptome gastro-intestinale cum ar fi gazele si balonarea, crampele, durerile abdominale, flatulenta, greata, oboseala, mucus sau sange in scaun , dureri de corp, pierderea in greutate si deficientele nutritive.

In cazul sindromul colonului iritabil este afectat colonul. Orice aliment odata ce ajunge in colon devine „iritabil ” (de aici numele afectiunii).

Nu se cunoaste cauza aparitiei acestei boli. Boala in sine nu are un tratament specific. Medicii recomanda schimbarea stilului de viata, iar cu ajutorul medicamentelor se urmareste tratarea simptomelor adica reducerea disconfortului abdominal.

Cu toate ca aceasta afectiune poate provoca simptome neplacute si uneori de-a dreptul stanjenitoare, sindromul colonului iritabil nu provoaca nici o deteriorare a tractului intestinal. Este cunoscut ca o „tulburare functionala”, in care desi functiile aparatului digestiv nu sunt indeplinite corect, totusi acesta nu este, de fapt, deteriorat.

sindromul colonului iritabil

2. Sindromul colonului iritabil poate disparea, in timp ce boala celiaca nu se poate vindeca.

Din fericire, sindromul colonului iritabil se poate rezolva uneori, in timp, si nu lasa nici o deteriorare pe termen lung la nivelul tractului gastro-intestinal. In comparatie, boala celiaca nu poate fi vindecata si trebuie sa fie gestionata cu o dieta fara gluten stricta, pe tot parcursul vietii, pentru a preveni deteriorarea intestinului subtire.

3. Nu exista nici un test pentru sindromul colonului iritabil, spre deosebire de boala celiaca.

Medicii nu au la dispozitie nici o investigatie care sa-i ajute la diagnosticarea sindromului de colon iritabil. Diagnosticul se pune prin excluderea altor afectiuni cu simptome asemanatoare, iar la final se ia in considerare si acest sindrom daca sunt indeplinite criteriile.

Din aceasta cauza riscul diagnosticarii gresite este major. Cum se intampla asta? De exemplu, sunt cazuri in care se crede in mod eronat ca persoanele cu boala celiaca nu pot fi supraponderale sau nu pot avea constipatia ca simptom digestiv si atunci medicii nu recomanda si nu iau in considerare testele prin care se poate stabili diagnosticul de boala celiaca inainte de diagnosticarea cu sindromul colonului iritabil .

Problema cu diagnosticarea bolii celiace sau mai degraba diagnosticarea gresita ca sindrom al colonului iritabil, rezulta din faptul ca cele doua afectiuni au simptome foarte asemanatoare, iar unele studii au sugerat ca cele doua afectiuni pot coexista la unii pacienti.

Din pacate, aceasta este o problema frecvent intalnita. Cercetatorii care au testat pacientii cu sindromul colonului iritabil si pentru boala celiaca au gasit ca intre 4% si 10% dintre pacienții cu sindromul colonului iritabil au de fapt boala celiaca, ceea ce inseamna ca o dieta fara gluten ar trebui sa contribuie la imbunatatirea sau eliminarea simptomelor.

Daca ati fost diagnosticati cu sindromul intestinului iritabil, dar nu ati fost testati si pentru boala celiaca, ar trebui sa discutati cu medicul vostru despre screening-ul pentru boala celiaca.

Daca ati fost testati, dar testele sunt negative pentru boala celiaca, totusi trebuie sa luati in considerare dieta fara gluten, oricum. In prezent nu exista teste medicale acceptate pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiaca, astfel incat singurul mod de a determina daca o aveti este de a elimina glutenul din dieta voastra si de a vedea daca simptomele se amelioreaza sau chiar dispar.

Graul---cauza-simptomelor-digestive-neplacute

Ce simptome ar trebui sa ne ingrijoreze in cazul sindromului intestinului iritabil?

Mai sus am enumerat cateva dintre simptomele acestei afectiuni dar totusi cand ar trebui sa ingrijoram si sa mergem la doctor?

In ziua de astazi multi oameni se confrunta cu afectiuni digestive ce le creaza disconfort, dar pe care le trateaza cu usurinta cu un medicament uzual care le rezolva temporar problema. La televizor vedem frecvent reclame la medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala si care ne pot ajuta daca suntem balonati, daca avem arsuri la stomac sau daca crampele abdominale nu ne dau pace, asa incat nici macar nu mai solicitam parerea farmacistului sau a medicului. Din nefericire multe persoane trateaza cu superficialitate simptomele si boala evolueaza astfel incat in timp aceasta se poate agrava

Mai mult de 1/3  din persoanele care se plang de discomfort abdominal si care solicita o consultatie medicala au cel putin doua dintre aceste afectiuni: sindromul colonului iritabil, gastrita cronica sau reflux gastroesofagian.

Ce ar trebui sa stim despre sindromul intestinului iritabil.

  1. In cazul persoanelor ce sufera de sindromul intestinului iritabil, intestinul arata ca si cum ar fi perfect normal.
  2. Sindromul intestinului iritabil apare de obicei dupa o alta afectiune gastro-intestinala, astfel statisticile arata ca aproximativ una din sase persoane care sufera de gastroenterita infectioasa vor avea simptome neplacute si dupa ce este eliminat agentul patogen si asta din cauza ca aceste infectii patogene severe afecteaza  terminatiile nervoase din intestin.
  3. Nu exista nici un tratament medicamentos specific pentru sindromul intestinului iritabil. In cazul acestei afectiuni, tratamentul implica determinarea si eliminarea pe cat posibil a factorilor declansatori ca, de exemplu, stresul.  De asemenea ajuta foarte mult in diminuarea simptomelor o dieta scazuta in Fodmaps (alimente care contin anumiti carbohidrati pe care unii oameni nu le pot digera in mod corespunzator si care pot produce cantitati mari de gaze abdominale). Suplimentarea alimentelor bogate in fibre poate imbunatati simptomele ca diareea si constipatia, dar tratamentul trebuie personalizat in functie de pacient deoarece exista si persoane care au o dieta bogata in fibre si  totusi prezinta si aceste doua simptome.
  4. Simptomele nu sunt prezente tot timpul, exista perioade in care acestea se manifesta violent urmate apoi de perioade  in care aceste simptome dispar in totalitate.
  5. In cazul femeilor, simptomele intestinului iritabil pot fi declansate si agravate de menstruatie, desi medicii nu au gasit explicatia acestui lucru inca.
  6. Sindromul intestinului iritabil nu este o afectiune ce se mosteneste genetic de la parintii nostri. De la acestia putem lua doar obiceiurile alimentare nesanatoase. Obiceiurile alimentare nesanatoase sunt cele care ne pot afecta sanatatea. Consumul de alcool, fumatul, aditivii din hrana procesata, cafeaua, condimentele fluorul din apa sau pasta de dinti pot irita intestinul.
  7. O alta cauza a exacerbarii simptomelor este cresterea peste masura a Candidei albicans. Candida albicans este  o ciuperca prezenta in organismul omenesc in special in intestin si este tinuta sub control de populatia de bacterii bune din  Cand echilibrul din intestin este perturbat de tratamentul cu steroizi, antibiotice, anticonceptionale, o alimentatie bogata in zahar sau chiar stres atunci candida se dezvolta peste masura si poate provoca si simptome gastrointestinale ca balonare sau diaree. Suplimentele cu probiotice pot ajuta la mentinerea echilibrului intestinal prin cresterea populatiei de bacterii bune
  8. Simptomele variaza si uneori sunt contradictorii. Diareea poate alterna cu constipatia. Simptomele pe termen lung pot intrerupe activitatile personale si profesionale.
  9. Sindromul intestinului iritabil difera de boala inflamatorie intestinala. Desi unele simptome pot fi asemanatoare  acesta afectiune nu este o boala inflamatorie intestinala. Atentie! Simptome ca: pierderea in greutate, diaree noaptea, sangerarea rectala, anemia de deficit de fier, varsaturile inexplicabile, dificultatea la inghitire, durerile abdominale prezente aproape in fiecare zi, ar trebui sa va determine sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare deoarece pot fi simptomele unor afectiuni mult mai grave cum ar fi cancerul de colon.
  10. Exercitiile fizice ajuta la ameliorarea simptomelor. Activitati fizice cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, practicate cel putin o ora zilnic ajuta, de asemenea, la imbunatatirea simptomelor acestei afectiuni.

Chiar daca ni se pare ca intestinul nu este un organ atat de important, totusi atunci cand simptomele devin de necontrolat si se se repeta zilnic, atunci ar trebui sa-i acordam atentie si sa ne prezentam la medic. Momentul la care ne hotaram sa facem acest pas depinde de fiecare dintre noi.

Sursa foto: http://www.empowher.com/sites/default/files/herarticle/ibs-article-1.jpg

Comentarii 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *