Afte bucale - semnul intolerantei la gluten

Afte bucale – semnul intolerantei la gluten

Afla totul despre afte bucale – ce sunt, tipuri de afte, cauzele aparitiei si informatii despre alimentatia care ajuta la vindecarea lor, totul in articolul de mai jos. >>>

banner-magazin-celiaci
  1. Ce sunt aftele
  2. Tipuri de afte bucale
  3. Cauzele aparitiei
  4. Aftele si intoleranta la gluten
  5. Rolul alimentatiei in aparitia aftelor bucale
  6. Alimentatia care ajuta la vindecarea si prevenirea aftelor bucale

Ce sunt aftele

Aftele bucale, numite si ulcere aftoase, sunt leziuni mici si superficiale care se dezvolta pe tesuturile moi din gura sau la baza gingiilor. Spre deosebire de herpesul bucal, afte nu apar la suprafata buzelor si nu sunt contagioase. Ele pot fi insa dureroase si pot crea dificultati de masticatie si vorbire. De asemena, aftele pot sa apara si la nivelul tractului gastrointestinal. 

Leziunile pot sa apara in mod frecvent si repetat, in cavitatea bucala, afectiune care poarta numele de stomatita aftoasa recurenta (RAS). 

Aftele bucale pot sa apara la orice varsta si indiferent de sex, insa s-a observat o frecventa mai mare in randul femeilor, adolescentilor si a copiilor. Aproximativ unul din 4 oameni din populatia generala a avut stomatita aftoasa recurenta.

Tipuri de afte bucale:

Leziuni minore:

  • Sunt de obicei de dimensiuni mici 
  • Au o forma ovala si o margine de culoare rosie
  • Se vindeca in decurs de o saptamana sau doua, fara sa lase cicatrice.

Leziuni majore:

  • Acestea sunt mai rar intalnite
  • De obicei au o forma rotunda, cu margini bine definite, insa atunci cand au dimensiuni mari, marginile pot fi neregultate. 
  • Pot fi extrem de dureroase.
  • Pote sa dureze pana la sase saptamani pana la vindecarea completa si pot sa lase cicatrici extinse (4).

Tipuri de afte bucale

Cauzele aparitiei

Desi inca nu este cunoscuta cauza exacta a aparitie aftelor, cercetarile indica ca o combinatie de factori contribuie la aparitia acestor, printre ei se afla:

  • O vatamare usoara la nivelul gurii, de exemplu prin periaj excesiv, accidente sportive sau o muscatura accidentala a obrazului.
  • Pastele de dinti si apa de gura care contin lauril sulfat de sodiu.
  • Sensibilitati alimentare, in special la ciocolata, cafea, capsuni, oua, nuci, branza si alimente picante sau acide.
  • O dieta cu aport scazut de vitamina B12, zinc, folat (acid folic) sau fier.
  • Un raspuns alergic la anumite bacterii din cavitatea bucala.
  • Helicobacter pylori, aceleasi bacterii care provoaca ulcere peptice.
  • Schimbarile hormonale (ex. Perioada menstruala).
  • Stres emotional.

Aftele pot sa apara si datorita unor afectiuni, cum ar fi:

  • Boala celiaca sau alte bolii inflamatorii intestinale cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa
  • Boala Behcet, o afectiune rara care provoaca inflamate in intregul corp, inclusiv cavitatea bucala.
  • Un sistem imunitar defectuos care ataca celulele sanatoase din gura in loc de agenti patogeni, precum virusuri si bacterii.
  • HIV / SIDA, care suprima sistemul imunitar.

Aftele si intoleranta la gluten

Studiile recente arata ca aparitia aftelor poate fi unul dintre simptomele de boala celiaca, iar uneori acesta poate sa apara ca simptom unic. 

Un studiu din anul 2009 arata ca aparitia recurenta a aftelor poate fi singurul simptom de boala celiaca pentru aproximativ 5% dintre pacienti. Autorii studiului sustin ca testarea pentru boala celiaca trebuie sa fie luata in considerare atunci cand aftele apar in mod repetat si nu raspund la tratamentul conventional. 

In studiu au fost analizate 247 de persoane care aveau afte bucale recurente, pe o perioada de 2 ani. Rezultatele lucrarii arata ca 3% din populatia analizata a fost testata pozitiv pentru boala celiaca, un procent triplu fata de prevalenta normala a bolii celiace pentru populatia testata (1).

Un studiu recent (2020) condus de Universitatea din Ankara, a inclus 108 copii cu varste de la 6 luni pana la 18 ani care au avut cel putin 3 episoade aftoase pe an. Rezultatele studiului arata ca 34,4% dintre copii au avut anormalitati hematologice, iar acesti pacienti au prezentat deficit de fier, anemie si malnutritie moderata, fata de grupul de control. 3 dintre copiii cu stomatita aftoasa recurenta au fost testati pozitiv pentru boala celiaca, ceea ce indica o prevalenta mai crescuta fata de inregistratile anterioare. 

Concluzia studiului vine cu o recomandare de testarea a statusului nutritional si al indicilor hematologici pentru copiii cu RAS, iar daca se sunt semnalate anumite anormalitati din punct de vedere hematologic sau este depistat un anumit grad de malnutritie, este indicata testarea pentru determinarea prezentei bolii celiace (2).

Oamenii cu sensibilitate la gluten non-celiaca (NCGS) pot sa aiba ulceratii aftoase daca consuma gluten?

Exista foarte putine date care sa indice o astfel de corelatie, dar un studiu de calitate inalta, publicat in septembrie 2015 a constatat ca numarul de afte a fost mai crescut atunci cand persoanele cu sensbilitate la gluten au mancat alimente care contin aceasta proteina (3).

Aftele si intoleranta la gluten

Rolul alimentatiei in aparitia aftelor bucale

Separat de excluderea glutenului din alimentatie, daca dieta dvs. este scazuta in anumiti nutrienti, acest lucru poate contribui la aparitia aftelor bucale.

Acordati o atentie marita aportului de folat, vitamina B6, vitamina B12 si zinc, pentru a preveni si reduce aparitia aftelor recurente. De asemenea, fiti atenti la aportul de fier din dieta si efectuati analize periodice. 

Includeti in dieta dvs. alimente cat mai bogate nutritiv si care sunt bogate in nutrientii mentionati, insa daca deficitul de absorbtie este pronuntat, este posibil sa fie necesara suplimentarea.

Atat persoanele cu malabsorbtie intestinala cat si cele care evita aporul de produse de origine animala trebuie sa fie foarte atente la aportul de vitamina B12, deoarece deficitul acesteia a fost corelat cu aparitia aftelor bucale. 

Evitati alimentele iritante la nivel bucal. Printre acestea pot fi nucile si alunele, chipsurile, covrigeii, anumite condimente, alimente sarate, fructe acide precum, citricele (grapefruit, portocale, lamai), ananas. De asemenea, alimentele cu potential alergen sau care va creeaza o anumita stare de sensibilitate.

Rolul alimentatiei in aparitia aftelor bucale

Alimentatia care ajuta la vindecarea si prevenirea aftelor bucale

Atunci cand aveti afte dureroase, incercati sa consumati alimente cat mai fine, moi, blande, usor de inghitit, cum ar fi supa crema sau piureul de legume. Acestea contribuie la protectia mucoasei membranare. 

Este bine ca inainte de a consuma orice aliment, sa-l lasati cateva momente sa se raceasca sau sa alegeti alimente care pot fi consumate si reci. 

Consumati lichide reci cum ar fi apa sau ceaiul rece. De asemenea, daca simtiti disconfort in aceea zona atunci cand lichidele patrund, puteti sa utlizati un pai de hartie care sa va ajute sa ramaneti hidratat. 

Includeti in dieta alimente proteice pentru a combate riscul de pierdere in greutate, deoarece durerea provocata de afte poate duce la ingreunarea procesului de masticatie si refuzul mancarii. Cateva dintre sursele proteice sunt carnea slaba, oul, branza moale, lintea si fasolea.

Diversificati dieta dvs. cu legume si fructe variate, acestea sustin aportul de vitamine si minerale, iar ele pot fi preparate sub forma de smoothie cu ajutorul unui blender.

Asigurati-va ca dieta dvs. Este bogata in folat, vitamina B6, vitamina B12 si zinc. Acesti micronutrienti in gasim cu preponderenta in:

  • Vitamina B12 (cianocobalamina)- alimente de origine animala – carne slaba de pui si curcan, carne rosie, carne de porc, peste, oua, lapte si produse lactate, alimente fortificate cu B12.
  • Vitamina B6 (piridoxina) – carne de porc, carne de pui si curcan, ficat, peste, cereale integrale, oua, soia, cartofi, alimente fortificate. 
  • Folat (Vitamina B9 sau acid folic) – legume cu frunze verzi, cum ar fi salata verde sau spanacul; broccoli, varza de Bruxelles, mazarea, nautul, ficatul, cerealele fortifiate cu acid folic. 
  • Zinc – stridii, carne rosie, carne de porc, leguminoase (fasole), nuci, fructe de mare, cereale integrale, produse lactate, cereale fortifiate. 

In faza acuta a inflamatiei, poate fi de ajutor evitarea anumitor alimente, care pot contribui la iritarea si inflama mucoasa membranara, printre acestea se pot numara:

  • Alimentele croncate (crispy) sau alimentele cu o textura tare, cum ar fi painea prajita. 
  • Alimentele foarte acide cum ar fi condimentele iuti, alimentele foarte sarate, cafeaua, ciocolata, rosiile, sucurile acidulate sau alcoolul.
  • Alimente care pot cauza iritatii cum ar fi nucile, alunele si semintele.
  • Evitati sa consumati o cantitate prea mare dintr-un singur aliment sau o dieta saraca in nutrienti.
  • Evitati alimentele foarte calde.

afte bucale alimente de evitat

Daca suspectati ca anumite alimente, bauturi sau produse pentru igiena orala, va creeaza disconfort sau promoveaza aparitia aftelor, incercati pe cat posibil sa le evitati.   

Daca aparitia aftelor este frecventa si mai ales daca aveti persoane in familie diagnosticate cu boala celiaca sau ati sesizat de-a lungul timpului si alte simptome care pot fi corelate cu sensibilitatea la gluten, trebuie sa fiti foarte atenti la dieta dumneavoastra si sa luati in considereare posibiltate unei intolerante alimentare la gluten. 

Discutati cu medicul dumnevoastra si la recomandarea sa, efectuati analizele de diagnostic pentru boala celiaca, inainte de a aborda orice modificare in dieta (inainte sa excludeti glutenul din alimentatie).

Bibliografie:

  1. Ramin Shakeri et al. Gluten sensitivity enteropathy in patients with recurrent aphthous stomatitis. BMC Gastroenterology. volume 9, Article number: 44 (2009).
  2. Songül Yılmaz et al. Celiac disease and hematological abnormalities in children with recurrent aphthous stomatitis. Pediatr Int.  2020 Jun;62(6):705-710.
  3. Antonio Di Sabatino et al. Small Amounts of Gluten in Subjects With Suspected Nonceliac Gluten Sensitivity: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Sep.
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Comentarii 1

  1. Un articol f bun si de ajutor pt. sotia mea,care din cauza intolerantei la gluten se chinuie mai mereu cu aparitia aftelor bucale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *