Monitorizarea bolii celiace | Analize dupa diagnosticul de celiachie

Monitorizarea bolii celiace | Analize dupa diagnosticul de celiachie

Monitorizarea bolii celiace este foarte importanta! Persoanele diagnosticate cu boala celiaca trebuie sa fie monitorizate in mod regulat in ceea ce priveste simptomele reziduale sau aparitia unor noi simptome. De asemenea, respectarea cu strictete a dietei fara gluten precum si evaluarea unor complicatii care pot aparea sunt extrem de importante.

banner-magazin-celiaci

In cazul copiilor, trebuie acordata o atentie deosebita acestui proces de monitorizare pentru a le asigura o crestere si dezvoltare normala.

Aceasta evaluare trebuie facuta periodic de un medic specializat in boala celiaca. De asemenea ar trebui consultat si un dietetician in cazul in care se suspecteaza o contaminare cu gluten.

Ce recomanda medicii? Monitorizarea bolii celiace

  1. Monitorizarea nivelului de anticorpi IgA TTG sau IgA (sau IgG), anticorpi DGP (anticorpi ai peptidei de gliadina deamidata).
  2. Endoscopia cu biopsii intestinale este recomandata pentru monitorizarea pacientilor in cazurile in care nu se obtine un raspuns clinic sau de recidiva a simptomelor in ciuda respectarii dietei fara gluten. Vindecarea completa a intestinului subtire poate dura mai mult de 12 luni, dar unele imbunatatiri ale starii acestuia ar trebui sa se vada mai repede. Biopsia nu este necesara daca nu este indicata de medicul gastroenterolog.
  3. Scanarea densitatii oaselor. Se recomanda ca toti adultii diagnosticati cu boala celiaca sa-si verifice densitatea osoasa pentru a putea tine sub control sau diagnostica din timp osteoporoza. Cercetarile au aratat ca unul din trei adulti nou diagnosticati cu boala celiaca au densitatea minerala osoasa redusa. Recomandare: Scanarea densitatii osoase trebuie repetata la fiecare doi ani, daca este necesar.
  4. Verificarea normalizarii anomaliilor de laborator detectate in timpul analizelor de laborator initiale cum ar fi:
  • profilul anemiei nutritionale (hemoglobina, hematocrit, acid folic, feritina, vitamina B12)
  • profilul vitaminic (tiamina, vitamina B6, vitamina D)
  • profilul mineral (magneziu, calciu, cupru, zinc)
  • profilul lipidic
  • electrolitii si profilul renal
  • hemograma completa
  • hormonului de stimulare tiroidiana (TSH)

Recomandare: Serologia celiaca si alte teste de sange trebuie repetate anual.

Referinte:

  1. Atkins D, Best D, Briss PA et al. Grading quality of evidence and strength of recommendations. BMJ 2004;328:1490.
  2. Di Sabatino A, Corazza GR. Coeliac disease. Lancet2009;373:1480–1493.
  3. Catassi C. et al.A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe gluten threshold for patients with celiac disease. American Journal of Clinical Nutrition. 2007 Jan;85(1):160-6.
  4. Dickey W. et al.Disappearance of endomysial antibodies in treated celiac disease does not indicate histological recovery. American Journal of Gastroenterology. 2000 Mar;95(3):712-4.

Comentarii 4

  1. Bună ziua,
    Vreau sa-mi recomandați, dacă puteți, un doctor specialist în boală celiace, din zona București sau Galați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *