Deficienta de vitamina B12

Deficienta de vitamina B12 | Simptome. Tratament.

Roxana Micu Articole, Sanatate 1 Comment

Celiacii, veganii si persoanele cu probleme digestive prezinta un risc crescut de a avea deficienta de vitamina B12. Afla mai multe despre simptome si tratament, in acest articol. 

Vitamina B12 este o sursa de energie pura. Ea este deosebit de importanta pentru un creier sanatos si de asemenea pentru sistemul imunitar. Vitamina B12 nu este insa, ca alte vitamine. Aceasta se gaseste preponderent in produsele de origine animala, cum ar fi ouale, carnea, fructele de mare si produsele lactate, dar si in unele surse vegetale, precum algele.

Studiile arata ca pana la 15% dintre oameni nu-si asigura o cantitate suficienta de vitamina B12 din dieta. Printre acestia cei mai predispusi sunt vegani, cei care sufera de boala celiaca sau cei care se confrunta cu diverse probleme de digestie.

13043461_1686181368303031_8812233099742440949_n

Care sunt simptomele deficientei de vitamina B12?

  • oboseala extrema
  • lipsa de energie sau letargie
  • senzatie de lesin
  • durere de cap
  • tiuit in urechi
  • lipsa poftei de mancare
  • ulceratii bucale
  • probleme de vedere
  • modificari ale dispozitiei, iritabilitate, depresie sau psihoza
  • simptome de dementa

Vitamina B12 se gaseste  in mod natural in produsele de origine animala. Prin urmare, daca dieta este formata in mare parte din alimente de origine vegetala, cum ar fi fructele si  legumele, riscul deficientei de vitamina B12 creste. De asemenea, pe masura ce inaintezi in varsta, stomacul produce mai putin acid, iar acidul din stomac este esential pentru absorbtia de vitamina B12.

DEFICIENTELE DE VITAMINE SI MINERALE LA PACIENTII CU BOALA CELIACA >>>

 De ce ne este atat de necesara vitamina B12?

Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii din sange, nervii, ADN-ul si, nu in ultimul rand, are un rol important in sustinerea functiilor organismului uman. Vitamina B12  este implicata in in producerea tecii de mielina din jurul nervilor cu rol in transmiterea impulsurilor nervoase.

Vitamina B12 este un co-factor necesar pentru producerea ADN-ului, materialul genetic care sta la baza intregii vieti. Acest proces mai necesita  si acid folic precum si vitamina B6.  Lipsa oricaruia dintre aceste  elemente poate crea probleme.

Necesarul zilnic de vitamina B12 este de  2,4 micrograme.  Din pacate, vitamina B12 nu poate fi produsa de catre organism si trebuie obtinuta din alimente sau suplimente.

Din ce cauza apare deficienta de vitamina B12?

Deficienta de vitamina B12 apare atunci cand oamenii se confrunta cu diverse afectiuni cum ar fi:

  • Gastrita atrofica. Aceasta este o boala destul de grava in care mucoasa stomacului se subtiaza si poate duce chiar la cancer gastric.
  • Anemia pernicioasa. Aceasta afectiune  ingreuneaza absorbtia de vitamina
  • Interventiile chirurgicale in urma carora este indepartata o parte din stomac sau din intestinul subtire.
  • Alte afectiuni care afecteaza intestinul subire cum ar fi boala Crohn, boala celiaca sau prezenta  unui parazit.
  • Consumul exagerat de alcool
  • Afectiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Graves sau lupusul.
  • Utilizarea pe termen lung a pansamentelor gastrice, deoarece acidul din stomac are un rol determinant in descompunerea proteinelor animale care au vitamina B12.

Cum putem preveni deficienta de vitamina B12?

Majoritatea oamenilor pot preveni deficienta de vitamina B12 prin consumul  de carne, fructe de mare sau de produse lactate si oua.

Sfaturi pentru alegerea unei diete corecte care sa va asigure necesarul zilnic de vitamina B12

  1. Adauga carne slaba la dieta ta. Carnea de vita, ficatul de vitel precum si carnea de vanat sunt surse de vitamina B12.  De asemenea puteti consuma creveti, scoici si
  1. Consuma cereale fortificate cu vitamina B12. Verificati cu atentie etichetele de pe cutiile de cereale deoarece nu toti producatorii adauga vitamina B12.
  1. Consuma alimente din soia si bauturi imbogatite cu vitamina B12. Exista mai multe branduri de lapte de soia si tofu imbogatite cu vitamina B12.
  1. Consuma produse lactate si oua. Aceste alimente sunt surse naturale de vitamina B12.
  1. Includeti in dieta alimente bogate in vitamina B6 deoarece aceasta este necesara pentru absorbtia si stocarea de vitamina B12. Spanacul, nucile, carnea de pasare, avocado, bananele si orezul brun sunt surse de vitamina B6.
  1. Evita consumul de alcool: Nu consuma mai mult decat cantitatea recomandata de o portie pe zi pentru femei si maxim doua  pentru barbati.
  1. Bea suc de afine: Un studiu (1) publicat în 2005, a indicat faptul ca sucul de afine poate ajuta procesul de absorbtie de vitamina B12.
  1. Foloseste piper din belsug la condimentarea mancarii. Piperina, o substanta ce se gaseste in piperul negru, poate imbunatati absorbtia de substante nutritive cum ar fi vitamina B12.
  1. Ia suplimente cu B12 zilnic. Acest lucru este recomandat persoanelor ce nu consuma alimente de origine animala.

Referinte:

  1. Patrick Massey, “Cranberries Might Increase the Absorption of Vitamin B12,” Daily Herald, November 21, 2005;
  1. Watanabe F, Yabuta Y, Tanioka Y, et al. Biologically active vitamin B12 compounds in foods for preventing deficiency among vegetarians and elderly subjects. J Agric Food Chem  2013;61:6769-75.

Comments 1

  1. Pingback: Suplimente de vitamine si minerale recomandate in dieta fara gluten | Celiaci.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *