ovazul in dieta fara gluten

Ovazul in dieta fara gluten

Este indicat ovazul in dieta fara gluten? Adevarul este ca ovazul nu contine in mod natural gluten si poate fi consumat in conditii de siguranta de catre majoritatea persoanelor cu intoleranta la gluten.
Cu toate acestea, ovazul este adesea contaminat cu gluten, deoarece el poate fi prelucrat in aceleasi instalatii in care au fost procesate si alte cereale ce contin gluten, cum ar fi cum ar fi graul, secara si orzul.

banner-magazin-celiaci

Conform regulilor de etichetare a produselor alimentare, in lista produselor ce contin gluten nu sunt inclusi fulgii de ovaz, deoarece nu exista un consens stiintific ferm in acest sens. Multi specialisti in domeniu sustin ca pacientii celiaci reactioneaza la ovaz numai pentru ca acesta este contaminat cu grau (contaminare incrucisata).

Problema cea mai mare aici este ca medicii si specialistii din industria alimentara ignora complet posibilitatea efectuarii de studii de cercetare cu privire la acest subiect si continua sa pretinda ca ovazul poate fi consumat in conditii de siguranta de pacientii celiaci.

Conform unui studiu (1) publicat in 2011 ovazul, in cazul unei diete fara gluten, creste valoarea nutritiva a acesteia, dar utilizarea acestuia ramane controversata.

cereale fara gluten

>>BOALA CELIACA SILENTIOASA | CUM O DEPISTEZI?

Contaminarea cu prolamine (prolaminele sunt un grup de proteine care se gasesc in cereale. De exemplu: la grau este gliadina, la orz – hordeina, la secara – secalina, etc) ale altor cereale este frecventa si exista posibilitatea ca un subgrup de pacienti celiaci sa fie intoleranti la ovaz.

Explicatia ar fi ca ovazul contine o proteina asemanatoare glutenului numita avenin, iar aceasta proteina reprezinta 12-16% din totalul de proteine ce se gasesc in ovaz. Pentru ca ovazul sa fie un aliment sigur pentru toti pacientii celiaci, ar trebui facuta o selectie a soiurilor de ovaz cu un continut de avenin scazut si dezvoltate metode de testare pentru a detecta aceasta proteina in produsele din ovaz precum si monitorizarea pacientilor celiaci care consuma ovaz.

Daca suferi de boala celiaca, inainte de a introduce ovazul in dieta asteapta cel putin sase luni pentru a da cu adevarat timp organismului sa vindece distrugerile din intestinul subtire cauzate de gluten.

Ovazul este un aliment ce aduce numeroase beneficii sanatatii, dar trebuie analizat daca este oportun sa-l introduceti in dieta pentru ca aceste beneficii nutritionale le puteti obtine si de la alte produse alimentare. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa discutati planurile dietetice cu medicul vostru.

5 Cereale integrale care iti vor imbunatati sanatatea

>>OVAZUL IN DIETA FARA GLUTEN

Concluzii:
Ovazul nu contine gluten si poate fi inclus in dieta voastra, atata timp cat respectati cateva reguli:

1. Verificati intotdeauna eticheta. Este important de evitat contaminarea incrucisata.
2. Retineti ca „fara gluten” nu inseamna neaparat a fi complet, 100%„fara gluten” si luati in calcul cat de grava este starea dumneavoastra.
3. Daca suferiti de boala celiaca, eliminati complet ovazul apoi reintroduceti-l treptat si urmariti daca simptomele reapar. Doar un numar mic de pacienti cu boala celiaca se lupta si cu intoleranta la ovaz.

Referinte :.
1 Celiac disease, gluten-free diet, and oats.-Fric P1, Gabrovska D, Nevoral J.2011 Feb;69(2):107-15.

Comentarii 5

    1. Post
      Author

      In mod natural ovazul nu contine gluten. Celiacii insa trebuie sa cumpere ovaz etichetat, pentru ca exista riscul de contaminare pe linia de productie. Chiar si asa, sunt unii celiaci care sunt sensibili la consumul de ovaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *