Scapa de simptomele artritei prin schimbarea alimentatiei

Scapa de simptomele artritei prin schimbarea alimentatiei

Studii recente arata ca poti ameliora simptomele artritei prin schimbarea alimentatiei. Afla ce alimente sunt indicate si ce diete sunt recomandate. Referintele pentru studii, pot fi gasite la finalul articolului.

banner-magazin-celiaci

Care sunt simptomele artritei?

Artrita este o inflamatie a articulatiilor. De cele mai multe ori apare la maini  și poate fi foarte dureroasa. Persoanele cu artrita reumatoida prezinta ca simptome umflarea articulatiilor si rigiditatea acestora, ceea ce face ca activitatile zilnice sa devina un chin. Trebuie tinut cont de faptul ca simptomatologia artritei reumatoida nu este specifica bolii, ea regasindu-se si in alte afectiuni.

  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare
  • scaderea in greutate
  • rigiditate a articulatiilor
  • umflarea articulatiilor
  • amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor

Ce urmaresc medicii si cum se trateaza in medicina alopata artrita reumatoida?

In tratamentul acestei boli, medicina alopata urmareste ameliorarea simptomelor de natura fizica si are ca scop oprirea procesului inflamator (remisia bolii), imbunatatirea functiei fizice si reducerea complicatiilor pe termen lung.

Pentru aceasta se folosesc de obicei medicamente, iar in unele cazuri grave se ajunge chiar la interventia chirurgicala.

Medicamentele antiinflamatoare prescrise au insa efecte secundare adverse si din aceasta cauza medicii prefera sa le foloseasca pentru un timp cat mai scurt posibil si in doze cat mai mici               Cu toate acestea, medicamentele si interventiile chirurgicale nu sunt singurele modalitati care ajuta pacientii sa-si gestioneze boala.

Ceea ce mananci poate avea, de asemenea, un impact major asupra procesului inflamator ce se manifesta la nivelul articulatiilor. Anumite alimente pot ajuta in lupta cu inflamatia si pot stimula sistemul imunitar, in timp ce alte alimente, cum ar fi zaharul, cafeaua, alcoolul si in multe cazuri si glutenul, pot agrava simptomele artritei reumatoide.

Glutenul poate provoca, de asemenea, un episod acut de dureri reumatoide, accentuand simptomele artritei.

Atunci cand vorbim de artrita reumatoida si artrita juvenila, doua tipuri de artrita care sunt considerate boli autoimune, situatia devine putin mai complicata deoarece o boala autoimuna nu vine niciodata singura. Functionarea deficitara a sistemului imunitar poate sa conduca la dezvoltarea si a altor tulburari  autoimune.               

Pot fi durerile articulare un semn ca poti avea boala celiaca? Care este legatura dintre artrita si boala celiaca?               

Cu siguranta da! Acesta este un aspect demn de luat in seama.

Un studiu  publicat in 1996 in British Journal of Rheumatology, arata ca artrita este des intalnita la pacientii cu boala celiaca. Astfel, studiul a aratat care este ponderea raspandirii acestei boli in functie de dieta pacientilor. Artrita a fost prezenta la 41 % dintre pacientii tratati care aveau un regim alimentar normal si in proportie de 21,6 % la pacienții tratati cu o dieta fara gluten.

Unii oameni au observat ca artrita lor se agraveaza dupa ce mananca anumite alimente, inclusiv gluten. Persoanelor cu artrita reumatoida li se recomanda sa urmeze o dieta saraca in sare, grasimi si carbohidrati, pentru a evita inflamarea articulațiilor.

Studiile arata ca  boala celiaca afecteaza cel puțin 1 din 133 de persoane din Statele Unite, majoritatea fiind copii. Aproximativ 300.000 de copii din SUA au fost diagnosticati cu artrita juvenila. Copiilor cu simptome reumatice, cum ar fi durerile articulare siumflarea articulatiilor, li se recomanda testarea pentru boala celiaca.

In prezent, atat cercetatorii de la Colegiul American de Gastroenterologie, cat si de la Societatea Nord-Americana pentru Gastroenterologie Pediatrica, Hepatologie si Nutritie, considera ca pacientii cu artrita juvenila sau copiii care prezinta  probleme articulare sau dureri musculo-scheletice, prezinta grup cu risc ridicat de a avea boala celiaca.

Acestia au declarat: „Datele noastre sugereaza ca poate exista un subgrup de pacienți cu boala celiaca latenta, care prezinta simptome musculo-scheletice izolate si la care diagnosticul de artrita juvenila idiopatica nu este un diagnostic adecvat. In aceste cazuri clinicienii trebuie sa fie vigilenti si sa evalueze in mod corect pacientii pentru boala celiaca.”

In Romania, din nefericire, boala este de cele mai multe ori subdiagnosticata, iar studiile privind prevalenta acestei boli in randul populatiei pe categorii de varsta sunt practic inexistente in comparatie cu alte tari in care medicii specialisti depun toate eforturile pentru stabili diagnosticul corect precoce. 

O dieta vegetariana si fara gluten poate imbunatatii semnele artritei reumatoide? Care este explicatia?

Dieta vegetariana a fost evaluata intr-un studiu deschis, care a determinat ca după 3 luni de dieta vegetariana pacientii au observat ameliorarea unor simptome subiective (1), iar intr-un alt studiu mai recent, dieta vegetariana asociata cu cea fara gluten (dieta se dorea a fi bogata in calciu, astfel ca aceasta continea, pe langa alte alimente, si seminte de hrisca, mei, porumb, orez si seminte defloarea-soarelui, iar semintele de susan erau folosite pentru a face lapte de susan) dupa o perioada de numai 3 luni a dus la o imbunatatire semnificativa a semnelor si simptomelor de artrita reumatoida in comparatie cu grupul de control a carui dieta a fost non-vegetariana (2-3).

Explcatia data de cercetatori este ca dieta vegetariana si fara gluten contine alimente care pot ajuta la controlul inflamatiei din organism.

Pana in prezent nu exista nici o cercetare care sa arate ca artrita poate provoca boala celiaca, dar boala celiaca poate avea ca simptom durerile si inflamatiile articulare, adica poate duce la aparitia artritei .

Referinte:

Nenonen MT, Helve TA, Rauma AL, Hänninen OO. Uncooked lactobacilli‐rich, vegan food and rheumatoid arthritis. Br J Rheumatol1988;37:274–81.

Kjeldsen‐Kragh J, Haugen M, Borchgrevink C et al. Controlled trial of fasting and one‐year vegetarian diet in rheumatoid arthritis. Lancet1991;

Kjeldsen‐Kragh J. Rheumatoid arthritis treated with vegetarian diets. Am J Clin Nutr1999;70:594S–600S.

 http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/35/12/1314.full.pdf  

Sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *