Exista cumva un medicament care sa trateze boala celiaca? Iata ce spun studiile.

Exista cumva un medicament care sa trateze boala celiaca? Iata ce spun studiile.

O companie din Melbourne, Australia a produs un medicament care ii ajuta pe cei cu sensibilitate la gluten sa tolereze mai bine glutenul din alimente. Pastila numita GluteGuard a fost produsa de compania de biotehnologie Glutagen din Melbourne. Acesta contine o enzima numita caricaina, extrasa din papaya, care poate descompune proteinele, inclusiv glutenul.  

ATENTIE! Pastila este DOAR pentru cei cu sensibilitate non-celiaca la gluten. In cazul celor cu boala celiaca/intoleranta la gluten, dieta fara gluten stricta este singurul tratament. 

Ce este caricaina si cum actioneaza ea?

Cand este necopt fructul de papaya este un adjuvant excelent in afectiuni de tot felul cum ar fi simptomele digestive cronice (aciditate, indigestie, sindrom de intestin iritabil, gaze), modificari ale dispozitiei, varsaturi, sensibilitate la alimente, alergii, dezechilibre hormonale, oboseala.

Papaya este o sursa bogata de enzime, cum ar fi papaina, chimopapaina si caricaina, care ajuta digestia atunci cand se consuma carne sau alte forme concentrate de proteine. In plus, enzimele din papaya pot aduce numeroase beneficii sanatatii mai ales atunci cand este consumata pe stomacul gol. De asemenea, o lingura de suc verde proaspat de papaya, cu o lingurita de miere intr-o jumatate de pahar de apa fierbinte timp de doua sau trei zile ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Cat de eficienta este aceasta pastila?

Parerile sunt impartite, astfel specialistii in domeniu afirma ca  GluteGuard nu este potrivit ca tratament pentru boala celiaca si nu poate fi considerat un inlocuitor al dietei fara gluten. Aceasta enzima extrasa din papaya poate ajuta la descompunerea glutenului, spun specialistii, dar in cazul persoanelor care sufera de boala celiaca nu s-a dovedit ca, pe termen lung, se poate evita riscul aparitiei unor noi leziuni ale intestinului subtire. Ideea de a produce o pastila care sa ajute la digerarea glutenului nu este unica.

In Europa si in SUA au fost produse pastile simlare cum ar fi Toleraza G introdusa pe piata de compania olandeza DSM ce se adreseaza consumatorilor sensibili la gluten care urmeaza o dieta fara gluten sau evita consumul de gluten si care doresc ajutor in descompunerea glutenului rezidual in stomac.

Studiile au aratat ca Toleraza G descompune moleculele de gluten mai eficient decat alte suplimente disponibile in comert. Deoarece glutenul este prezent in multe alimente exista inca riscul aportului neintentionat de gluten. Studiile arata ca, chiar si atunci cand urmeaza o dieta fara gluten, consumul neintentionat de gluten poate varia de la 200 mg pe zi pana la 3000 mg pe zi. Glutenul se poate gasi acolo unde nu te astepti si anume in nuci prajite, cartofi prajiti, sosuri, ceaiuri din plante, inghetata, glazuri, dulciuri, carnati, marinate,  budinca, amestecuri de orez, dresinguri pentru salate, mixuri de condimente, agenti de ingrosare, „burgeri” vegetarieni s.a.

Un studiu facut public in 2017 arata ca administrarea unei tablete ce contine aceasta enzima impiedica glutenul sa afecteze intestinul subtire. Rezultatul este o reducere semnificativa a simptomelor de intoleranta la gluten. Rezultatele studiului au fost prezentate recent la Saptamana Bolilor Digestive, o conferinta internationala care aduce impreuna specialisti din domenii precum endoscopia, gastroenterologia si hepatologia impreuna pentru a face schimb de informatii.

De ce este importanta aceasta pastila?

Aceasta pastila ofera siguranta persoanelor sensibile la gluten mai ales atunci cand mananca in oras cu familia si prietenii. Acestia scapa de obsesia intrebarii daca mancarurile restaurantului sunt complet lipsite de gluten. Aceasta pastila descompune glutenul rezidual care, de obicei, are ca rezultat imediat disconfortul abdominal.

Referinte:

  1. https://theconversation.com/a-pill-to-treat-coeliac-disease-not-quite-heres-what-the-science-says-67065
  2. https://temassobresalud.com/enzimas-de-papaya-en-la-digestion/
  3. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05/07/simple-pill-can-end-symptoms-gluten-intolerance-scientists-say/

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *