Cum iti poate imbunatati viata o dieta fara gluten

Cum iti poate imbunatati viata o dieta fara gluten | Sfaturi de la un celiac

Afla direct de la un celiac, cum iti poate imbunatati viata o dieta fara gluten, ce beneficii iti aduce si cum poti manca sanatos, evitand complet glutenul! 

Boala celiaca este o boala raspandita  la nivel mondial, care afecteaza aproximativ 1 % din populatia Europei, Americii de Sud si de Nord si a Australiei. Statisticile arata ca este vorba de peste 3 milioane de oameni cu boala celiaca numai in SUA si aproximativ 17 milioane de oameni din celelalte zone indicate.

Singurul tratament disponibil in prezent pentru aceasta boala este o dieta fara gluten. Desi, conceptual dieta fara gluten pare simpla, schimbarile de dieta au un efect profund asupra vietii unui pacient. Pentru multi oameni adoptarea unei diete fara gluten este o chestiune de viata si de moarte. Nu este vorba doar de un capriciu sau de o moda. Dieta fara gluten aduce reale beneficii sanatatii celor intoleranti la gluten.

O multime de oameni urmeaza dieta fara gluten din motive de sanatate si de performanta. Este adevarat ca uneori apar si alte beneficii. In cazul meu, pierderea in greutate a venit ca un „bonus” si asta doar pentru ca odata cu adoptarea dietei fara gluten mi-am schimbat si stilul de viata si cand spun asta ma refer la schimbarea obiceiurilor alimentare.

Am inceput sa mananc mai multe produse proaspete, cum ar fi fructele si legumele, consum numai grasimi sanatoase (avocado, nuci de cocos, masline , nuci si seminte). De asemenea, dieta fara gluten este recunoscuta ca o dieta cu un puternic efect antiinflamator. In acest sens, pot spune ca problemele digestive s-au rezolvat primele. Am scapat astfel de durerile de stomac, de constipatie, de balonare si de alte probleme gastro-intestinale care ma chinuiau de ani de zile. Am crezut ca era  normal sa iau tot felul de pastile pentru a ma simti bine.

Calea spre o stare de spirit mai buna, o mai buna concentrare si o gandire mai clara poate fi eliminarea glutenului. Conform  National Foundation for Celiac Awareness din USA, persoanele cu sensibilitate la gluten, care nu au renuntat la consumul de gluten, recunosc ca prezinta urmatoarele simptome persistente: dureri de cap, gandire neclara, simptome ADHD si chiar depresie.

Aceste efecte secundare apar in creier si sunt atribuite unor molecule inflamatorii numite citokine, care sunt eliberate atunci cand o persoana sensibila mananca gluten. Aceste citokine afecteaza functia cerebrala si niveluri ridicate ale acestora au fost legate de afectiuni grave ca Alzheimer, Parkinson si chiar de autism. Unii copii cu autism au prezentat o ameliorare semnificativa a comportamentului lor, odata cu trecerea la aceasta dieta.

Citokinele provoca inflamatii si in alte tesuturi ale corpului, nu numai la creier, astfel incat persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta dureri articulare, crampe musculare si picioarele amortite. Inflamatia cronica poate provoca dureri, boli grave si chiar cancer.

Inflamatia tesuturilor pielii si eruptiile cutanate pruriginoase pot fi, de asemenea, un semn de intoleranța la gluten. Multi pacienti cu psoriazis au declarat ca  starea lor s-a ameliorat odata cu trecerea la dieta fara gluten. Toate aceste afecțiuni se imbunatatesc considerabil prin eliminarea glutenului din alimentatie.

Mai mult decat atat, din moment ce mancati mai sanatos, corpul vostru va fi mai bine pregatit pentru a lupta impotriva germenilor, bacteriilor si virusurilor si asta se datoreaza aportului de minerale, vitamine si nu in ultimul rand al antioxidantilor ce se absorb mai usor datorita dietei fara gluten.

abonare-sub-postare[x_subscribe form=”1065″]

Sursa foto: pexels.com

Te-ar mai putea interesa si: