Alina Stanescu-Popp despre intoleranta la gluten

Dr. Alina Stanescu-Popp despre intoleranta la gluten | Interviu

In randurile de mai jos, Dr. Alina Stanescu-Popp va raspunde la anumite intrebari legate de intoleranta la gluten / celiachie, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine aceasta boala.

banner-magazin-celiaci
De ce credeti ca boala celiaca si sensibilitatea la gluten au avut o crestere   dramatica in ultimii ani?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Cresterea prevalentei bolii celiace  se datoreaza intr-o oarecare masura unei mai bune cunoasteri a  semnelor si simptomelor atribuibile afectiunii atat in randul populatiei cat si in randul profesionistilor. In plus, boala celiaca se inscrie in tendinta cresterii prevalentei bolilor autoimune in general.

In ce priveste sensibilitatea la gluten nonceliaca prevalenta este foarte diferita intre tari si chiar intre continente. Aceasta diferenta se explica prin gradul foarte mare de subiectivitate in definirea acestei entitati.

Nu toate persoanele care au predispozitie genetica pentru boala celiaca vor dezvolta neaparat si boala. Inseamna oare acest lucru ca exista si factori externi ce pot declansa boala celiaca la o persoana?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Pana in prezent nu s-a stabilit daca factorii de mediu au un rol in declansarea bolii celiace.  Exista tari cu prevalenta mai mica si tari cu prevalenta  mai mare, dar nu se cunosc cauzele acestor diferente.

Auzim adesea ca glutenul este o problema doar pentru cei cu boala celiaca, insa exista studii care arata ca nicio persoana nu poate digera corespunzator glutenul. Ne puteti spune mai multe despre acest subiect?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Depinde ce intelegem prin „corespunzator”.  Persoanele sanatoase digera in mod natural proteinele alimentare in grade variate fara ca aceasta sa aiba un efect nociv asupra organismului. Indivizii sanatosi au toleranta imunologica fata fractiile proteice rezultate in urma digestiei glutenului. Doar cei cu boala celiaca  raspund intr-o maniera diferita la ingesta de gluten.

In ultima perioada se vorbeste foarte mult de sensibilitatea la gluten. Ne puteti explica in ce fel se deosebeste sensibilitatea la gluten de boala celiaca si daca exista vreo metoda de testare pentru aceasta?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Diferenta majora intre sensibilitatea la gluten si boala celiaca este mecanismul care conduce la aparitia simptomelor si implicit efectele acestei diferente asupra structurii si functionalitatii organismului.

Boala celiaca este rezultatul un raspuns imun aberant in care organismul produce anticorpi impotriva propriilor structuri.

Sensibilitatea la gluten se defineste printr-o suita de simptome mai mult sau mai putin vagi, intestinale si extraintestinale care  se remit sau se amelioreaza odata cu excluderea glutenului din alimentatie. Mecanismele imune nu stun implicate in acest caz. Aceasta entitate a fost conturata prin identificarea sau mai bine zis autoidentificarea unor persoane care pur si simplu se simt mai bine dupa excluderea glutenului din alimentatie. Nu exista metode de laborator pentru testarea sensibilitatii la gluten, dar recomandarea ferma este ca inaintea deciziei de a incepe alimentatia fara gluten individul sa se asigure ca nu are boala celiaca, sa treaca deci prin testarea pentru boala celiaca. Inceperea dietei fara gluten inaintea testarii pentru boala celiaca este un gest hazardat si foarte riscant pentru evolutia ulterioara.

Exista studii recente care arata o legatura intre microbiomul intestinal al unei persoane si diverse alergii si intolerante alimentare, printre care si boala celiaca. Poate avea acesta un rol in aparitia bolii celiace sau a sensibilitatii la gluten?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Cuvantul „poate” este cel esential din intrebare. De la aceasta prezumtie s-au pornit cercetarile asupra microbiomului. Observatiile  cu privire la diferentele intre microbiomul persoanelor cu boala celiaca si/sau cu alergii si intolerante alimentare fata de persoanele „tolerante” au condus la aceasta intrebare. Raspunsul nu este inca bine definit.

Anumite studii din domeniul medical afirma ca glutenul poate sa aiba un rol important in cazul unor tulburari neurologice precum autismul, ADHD si chiar schizofrenia. Ce parere aveti despre acest subiect? Poate glutenul sa afecteze creierul?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Singurele persoane la care s-a demonstrat ca glutenul afecteaza sistemul nervos sunt cele cu boala celiaca, in lipsa respectarii cu strictete a dietei. In ce priveste tulburarile neuropsihiatrice pe care le-ati numit (autism, ADHD, schizofrenie) nu exista evidente ale rolului glutenului in dezvoltarea lor. Exista evidente ale raspunsului favorabil, de ameliorare a manifestarilor la unele persoane cu autism, ADHD, shizofrenie pe parcursul dietei fara gluten.

Privind in viitor, credeti ca in urmatorii 5-10 ani se va gasi o metoda de a vindeca celiachia?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Nu.

 

Comentarii 7

  1. trist este ca in unele unitati medicale spitalicesti din tara si mai exact in oradea nu am intalnit specialisti pediatrii care sa poata manageria astfel de probleme si mai trist este ca se apuca sa ironizeze situatia unui astfel de pacient ,pacat de diploma de studii nu si-o merita

  2. Unde pot sa o gasesc pe dnd doctora alina stanescu pop deoarece la Regina Maria n mai da consultatii și nici la spital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *