semne ascunse ale intolerantei la gluten

Intoleranta la gluten – Semne ascunse care a trebui sa iti dea de banuit

Intoleranta la gluten – tot ce trebuie sa stii despre aceasta intoleranta alimetara. In acest articol vei afla la ce semne ascunse ale intolerantei la gluten trebuie sa acorzi atentie, pentru a grabi diagnosticarea celiachiei, in cazul in care suferi de aceasta boala. 

banner-magazin-celiaci

Simptomele intolerantei la gluten pot varia foarte mult de la o persoana la alta, ceea ce face ca de multe ori diagnosticul sa fie dificil de pus. Persoanele cu boala celiaca trec printr-o serie lunga de analize si consultatii la diferite specialitati medicale, astfel incat poate dura chiar si pana la 10 ani pentru a primi un diagnostic corect, conform  declaratiei Fundatiei Nationale pentru Boala Celiaca din SUA.

Simptome frecvente ale intolerantei la gluten

Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la gluten sunt problemele gastro-intestinale (diaree, constipatie, dureri abdominale, balonare, crampe, arsuri la stomac, greata si varsaturi), dar aceasta boala se poate manifesta si in alte moduri, cum ar fi oboseala cronica sau pierderea in greutate. Acestea sunt principalele simptome, dar nu cele mai semnificative.

De exemplu, diareea este considerata adesea o caracteristica cheie, dar numai 50% dintre adultii diagnosticati cu boala celiaca au acest simptom. Este foarte important sa intelegem ca boala celiaca nu este doar o o boala gastro-intestinala ci este in primul rand o boala autoimuna.

De asemenea, ce nu trebuie sa uitam  ste ca intoleranta la gluten netratata poate duce la deteriorarea mucoasei intestinale si la reducerea capacitatii organismului de a absorbi substante nutritive esentiale. In cazul in care organismul nu este in masura sa absoarba anumite substante nutritive pe o perioada mai lunga de timp, pot sa apara si alte simptome. Absorbtia redusa de fier poate provoca anemie ferica si oboseala persistenta, in timp ce scaderea absorbtiei de calciu poate duce la pierderea de masa osoasa sau osteoporoza.

Alte simptome de malabsorbtie includ depresia, pierderea in greutate, pierderea parului, furnicaturi la extremitati, afte bucale si mancarimi ale pielii.

Copiii cu intoleranta la gluten netratata nu se pot dezvolta normal, acestia avand statura mica, pubertate intarziata, nu iau in greutate, prezinta o deteriorare a smaltului dintilor sau iritabilitate. Multe dintre aceste simptome dispar sau scad în severitate odata ce este exclus glutenul din dieta si astfel se corecteaza orice deficit de nutrienti.

Graul---cauza-simptomelor-digestive-neplacute

Keratoza pilaria

Cunoscuta si sub denumirea de “piele de pui”, este o afectiune a pielii care se manifesta prina aparitia unor mici umflaturi (papule foliculocentrice keratozice) pe piele. Aceasta afectiune a pielii, impreuna cu dermatita herpetiforma, o afectiune similara a pielii, a fost legata de intoleranta la gluten. Nu este o afectiune dificila de tratat pentru ca se poate scapa de aspectul neplacut al pielii prin eliminarea glutenului din alimentatie. Deoarece este practic inofensiva si se amelioreaza odata cu inaintarea in  varsta, acest simptom este adesea ignorat.

Infertilitatea

Un studiu recent(1) a aratat ca glutenul poate afecta productia de hormoni a organismului si astfel poate duce la aparitia problemelor in ceea ce priveste reproducerea umana. Cercetatorii au demonstrat ca procentul femeilor cu intoleranta la gluten ce sufera de infertilitate inexplicabila (infertilitate fara alta cauza cunoscuta) este mult mai mare decat cel al femeilor ce nu sunt afectate de aceasta intoleranta alimentara. Glutenul provoaca o permanenta stare inflamatorie in corp ce face dificila reproducerea atat la barbat cat si la femeie.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune adesea asociata cu dureri severe si debilitante ale muschilor, tendoanelor si durerilor de tesut moale. Se pare ca inflamatia prezenta in organism ar fi o  cauza acestor simptome. Intensitatea simptomelor fibromialgiei poate fi redusa foarte mult adoptand o dieta anti-inflamatorie asa cum este dieta fara gluten.

Secara, orzul, graul - cereale de care trebuie sa te feresti si motivele pentru care iti pot face rau!

Depresia si anxietatea

Depresia  poate crea probleme serioase multor oameni. Lipsa de interes, scaderea energiei, modificari ale apetitului, dereglari ale somnului si furia incontrolabila pot fi semne ale instalarii unei stari de depresie. Cauzele instalarii depresiei nu au fost suficient investigate, dar cu toate acestea exista cateva studii care au  confirmat ca boala celiaca si intoleranta la gluten sunt legate de depresie, anxietate si tulburarile de dispozitie. Starile de anxietate sunt adesea asociate cu depresia. Senzatiile de panica, pierderea controlului, palpitatiile, durerile in piept, starile de sufocare sunt doar cateva simptome ale anxietatii. De cele mai multe ori aceste atacuri de panica pot fi confundate cu  atacurile de inima astfel incat este important sa stim sa le deosebim. Aceste simptome se amelioreaza sau chiar dispar dupa ce pacientii au eliminat din dieta glutenul.

ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie afecteaza atat pe copii cat si pe adulti. Din nefericire sunt putini medicii care asocieaza simptomele cu dieta. Medicul Ron Hoggan, Ed.D, co-autor al unei foarte bune carti referitoare la gluten si  intoleranta la acesta („Killers of Cereals”) afirma ca nu poate fi trecuta cu vederea legatura dintre gluten si ADHD. El afirma: „Conceptul de a prescrie medicamente unui copil pentru a-i usura invatarea este suparator, mai ales atunci cand exista motive sa afirmi ca trecerea la dieta fara gluten il poate ajuta fara aceste medicamente.”

Migrenele

Migrenele repetate pot fi cauzate, de asemenea, de o intoleranta la gluten ramasa nediagnosticata. Concluziile unui studiu(2) ,referitor la ponderea acestei afectiuni in randul persoanelor  ce sunt afectate de consumul de gluten, au fost ca durerile de cap cronice au fost raportate la 56% dintre cei cu sensibilitate la gluten nonceliaca, 30% la cei cu boala celiaca si la 23% dintre cei cu boala inflamatorie intestinala spre deosebire de numai 14% in cazul acelora din grupul de control.

semne ale intolerantei la gluten

Dezechilibru hormonal

Acesta imbraca diferite forme si se poate manifesta prin ciclu menstrual neregulat, luarea in greutate sau slabirea fara un motiv bine stabilit, bufeuri, oboseala cronica, probleme cu somnul, etc. Referitor la relatia dintre gluten si hormoniii feminini (5) dr. Daniel Kalish D.C afirma ca „in literatura medicala sa stabilit o relatie puternica intre sensibilitatea la gluten si hormonii progesteron si estrogen. In plus, majoritatea pacientilor mei cu sensibilitate la gluten au un dezechilibru al hormonilor produsi de suprarenale, iar acesta afecteaza mai mult pacientele atunci cand intra la  menopauza.”

Afectiuni autoimune

De cele mai multe ori o boala autoimuna nu vine singura ci, din nefericire, provoaca aparita cel putin a unei altei afectiuni autoimune. Medicii trateaza simptomele acestor afectiuni si de foarte putine ori recomanda investigatii care sa gaseasca cauza aparitiei acestora. Chiar si asa, exista deja dovezi clare ca sensibilitatea la gluten poate fi una dintre cauzele aparitiei acestora.

Afectiuni neurologice

Nu in ultimul rand, trebuie sa precizam ca simptomele neurologice, cu care pacientii se confrunta, sunt de departe cele mai neplacute simptome.

In 1966, Cooke și Smith au descris pentru prima data asocierea simptomelor neurologice cu boala celiaca (1). Complicatiile neurologice  cauzate de boala celiaca sunt neuropatia periferica, mielopatia, epilepsia si dementa. Acesti cercetatori au aratat in studiu ca aparitia complicatiilor neurologice poate debuta  chiar si atunci cand nivelurile de vitamine sunt normale si chiar fara sa fie prezenta  atrofia vililor din intestinul subtire.

Acestia au pornit de la ideea ca boala celiaca este o tulburare autoimuna si astfel simptomele neurologice au fost considerate a fi de origine autoimuna . Cooke și Smith au mers mai departe si au concluzionat ca pot aparea complicatii neurologice severe ale bolii celiace, chiar si atunci cand biopsia jejunala are rezultate normale, iar pacientul este asimptomatic. Acestia aprecieaza ca „… boala celiaca trebuie sa fie luata in considerare atunci cand se face un diagnostic diferential pentru pacientii care prezinta simptome neurologice de cauze primare necunoscute, chiar si in absenta simptomelor gastro-intestinale.”

ataxia glutenica

Intr-un articol publicat in EUROPEAN NEUROLOGICAL JOURNAL-“Manifestari neurologice la adulti si copii cu boala celiaca” (2) este completata lista manifestarilor neurologice ce pot aparea la pacientii cu boala celiaca asfel: ataxie (cea mai des intalnita la pacientii cu boala celiaca), leucoencefalopatia progresiva, vasculita, migrena, coree si sindromul Guillian-Barre.

Pe scurt aceste manifestari neurologice se pot regasi la pacientii cu boala celiaca si de aceea se recomanda screeningul pentru boala celiaca atunci cand problemele neurologice au o cauza necunoscuta.

Persoanele la care diagnosticul de boala celiaca a fost confirmat trebuie sa adopte o dieta fara gluten pentru tot testul vietii. Atunci cand persoanele cu boala celiaca elimina alimentele care contin gluten din dieta lor, absorbtia normala a nutrientilor este de obicei restabilita in decursul a catorva luni, dar poate dura pana la doi ani in cazul adultilor.

Multe persoane cu boala celiaca au, de asemenea, intoleranta la lactoza. La majoritatea oamenilor simptomele dispar odata cu eliminarea  glutenului din dieta, dar persoanele cu intoleranta la lactoza pot prezenta simptome gastrointestinale similare cu cele ale bolii celiace. Daca simptomele persista, dupa eliminarea  glutenului din dieta,  se recomanda si o dieta fara lactoza.

Trebuie sa fie luate în considerare si alte intolerante alimentare pentru a putea elimina toate acele alimente care intretin inflamatia intestinului subtire. Dieta de eliminare va poate ajuta sa identificati ce alimente va pot face rau, dar in cazul glutenului aceasta nu este recomandata decat dupa ce toate investigatiile medicale recomandate de medic au fost facute si a fost confirmat diagnosticul de intoleranta la gluten.

Poti consulta si infograficul de mai jos, pentru a vedea daca exista semne ascunse ale intolerantei la gluten.

INFOGRAFIC - care sunt simptomele intolerantei la gluten

Referinte:

  1. Cooke, WT and Smith, WT,”Neurological disorders associated with adult coeliac disease.” [Brain, December 1966]
  2. Aaron Lerner, Badira F. Makhoul and Rami Eliakim-“Neurological Manifestations of Celiac Disease in Children and Adults “-EUROPEAN NEUROLOGICAL JOURNAL

Comentarii 6

    1. cred ca costa cca 590 lei analize pt intoleranta la gluten si 290 lei pt intoleranta la lactate, scumnpe, merg pe semnele bolii, piele uscata, dureri si probleme gastrointestinale(dupa colonoscopie+endoscopie superioara), par frabil, anxietate, migrene, etc, existenta vasculietei(bolala autoimuna, care e de fapt si boala celiaca) si merg pe tratament si alimentatie fara gluten

  1. Multumesc,ma bucur sa fiu primita in randurile dvs.Am nevoie de sfaturi,incurajare si sprijin.De 3 ani ma zbat sa inteleg ce mi se intampla.Medicii ( multi la numar,ca profesie ) nu m-au ajuta prea mult.Ajunsesem sa cred ca nu mai am nici o scapare si ca in orice clipa ,voi muri.De ajutor imi este Google si voi care va straduiti sa ne informati.

  2. Sunt celiaca și aștept sa comunic cu oricine pentru mai multe informați…mulțumesc

  3. Buna ziua.
    Am descoperit de curand ca am intoleranta la gluten.
    De multi ani am dureri mari de maini, picioare, cap, articulatii…oare de la intoleranta la gulten sa fie?
    Am eliminat din alimentatie rodusele cu gluten. In cat timp vad imbunatatirea sanatatii?

  4. Eu am simptome 80% din cele enumerate.Toata viața cu dureri,doctori și fără diagnostic.Am să incerc sa elimin alimentele care conțin gluten.Ma bucur că v-am găsit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *