inflamatie cronica

Inflamatie cronica? Dieta fara gluten te poate ajuta!

La originea oricarei boli sta un proces inflamator ce se manifesta in organism. Procesul inflamator existent in organism si cronicizat poate sta la baza aparitiei unor boli cum ar fi: bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer sau acneea, iar acestea sunt doar cateva dintre posibilele consecinte ale existentei acestui proces inflamator.

banner-magazin-celiaci

Pentru multi, glutenul  este cel care poate provoca o serie de probleme de sanatate, incluzand chiar si afectiuni letale, inflamatie cronica, modificari ale bacteriilor sanatoase ale tractului gastrointestinal sau boli autoimune.

Un studiu(1) publicat in Journal of Proteome identifica alte 5 noi gupuri  de proteine non-gluten care sunt responsabile de inflamatie la pacientii cu boala celiaca. Aceste 5 familii de proteine sunt  diferite de proteinele de gluten cunoscute in mod traditional ca provoaca boala celiaca, iar aceasta cercetare ajuta in a demonstra de ce tot mai multi oameni care au obtinut rezultate negative la prezenta anticorpilor dar raspund favorabil  daca trec la o dieta fara gluten.

Cum poate glutenul declansa inflamatie cronica in organism?

Reactia imunitara  – Celiacii produc anticorpi la gluten care, ulterior, provoaca inflamatii si leziuni ale tesuturilor, conducand in cele din urma la aparitia altor boli autoimune.

Permeabilitatea intestinala – glutenul perturba bariera intestinala duce la transformarea peretelui intestinului intr-unul permeabil.

Durerea digestiva – digestia glutenului este greoaie. Aceasta duce la modificari ale bacteriilor, disbioza intestinala, precum si la risc crescut de infectii.

Digestie deficitara insotita de malabsorbtie – Acest proces poate provoca numeroase probleme, printre care – deficiente de vitamine si minerale, anemie, scadere in greutate, dezechilibru hormonal si multe altele.

Graul---cauza-simptomelor-digestive-neplacute

Cum ne poate ajuta o dieta fara gluten in reducerea inflamatiei cronice din organism?

In primul rand trebuie mentionat ca nu numai aceasta proteina numita gluten poate provoca inflamatia in organism. Trebuie evitate si alte alimente inflamatorii.

Dr. Peter Green, de la Celiac Disease Centre de la Centrul Medical al Universității Columbia,  subliniaza ca „… reactivitatea imunologica in boala celiaca nu poate fi limitata la glutenul de grau, ci poate implica si anumite proteine non-gluten”.

Dieta fara gluten este recunoscuta ca o dieta cu un puternic efect antiinflamator. In acest sens, se poate spune ca primele simptome care dispar sunt cele digestive. Dispar durerile de stomac, balonarea, diareea si dintr-o data iti dai seama ca nu mai ai nevoie de pastile pentru a te simti bine.

Persoanele care au trecut la o dieta fara gluten constata chiar din primele zile o crestere a energiei. Dispar durerile de cap, gandirea neclara, simptomele ADHD si chiar depresia. Calea spre o stare de spirit mai buna, o mai buna concentrare si o gandire mai clara poate fi eliminarea glutenului.

Dieta fara gluten este singurul tratament pentru boala celiaca si desi multe persoane se sperie cand afla ca trebuie sa renunte la alimentele ce contin gluten, aceasta o dieta usor de tinut si presupune doar o schimbare a a stilului de viata.

In aceasta dieta se poate manca orice aliment natural cum ar fi:

  • Carnea de orice fel, inclusiv cea de peste
  • Fructe si legume
  • Orez
  • Cartofi
  • Fasolea boabe
  • Fructele de mare (scoici, creveti, calamar, caracatita, etc)
  • Leguminoase, iar lista nu se opreste aici.

Multi celiaci se gandesc ca nu vor mai putea manca prajituri, dar nu este nimic mai fals. In ziua de astazi exista numerosi producatori de dulciuri fara gluten sau alte produse semipreparate ce nu contin gluten. Poti cumpara prajituri (biscuiti dulci sau sarati , napolitane, briose), paste fara gluten si multe alte produse.

In concluzie, dieta fara gluten nu este asa de greu de respectat, necesita doar schimbarea obiceiurilor alimentare.

 Referinte: 1.     https://www.journals.elsevier.com/journal-of-proteomics2.     J Exp Med. 2012 Dec 3.  Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *